Chren domáci 170g
Chren – pikantná pochúťka
Chránte pred svetlo a teplom, po otvorení skladovať pri teplote 3-10 °C
Chren ako liek. Jeho koreň obsahuje 76 % vody, 13-16 % sacharidov, 2,7 % bielkovín, 0,3 % tuku, 3 % vlákniny, 1,5 % minerálov (najviac draslíka, železa, síry, ale i fosforu, vápnika a horčíka), zo stopových prvkov je tu najmä zinok, meď a chróm. Z účinných organických látok sa v ňom nachádza predovšetkým vitamín C, karotenoidy, vitamíny, glykozidy a rastlinné látky, ktoré slúžia na ochranu proti škodcom. Tieto obsahové látky sú príčinou silných antibiotických, antibakteriálnych i antivírusových účinkov chrenu, čo sa prejavuje aj jeho detoxikačným pôsobením – laicky označovaným ako čistenie krvi. Chren výrazne zvyšuje našu imunitu. Pri konzumácii zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, čím sa stáva aj ťažké jedlo stráviteľnejšie. Tiež pomáha pri normalizácii zloženia črevnej flóry po klasickej antibiotickej liečebnej kúre, ale i pri nechutenstve. Podporuje prekrvenie obličiek a pečene. Mierni kašeľ, prekrvuje pokožku a pomáha pri reumatických, neuralgických i menštruačných bolestiach, pri parodontóze a kŕčových žilách. Dokonca má aj protirakovinové účinky. Je vhodné ho konzumovať aj pri rekonvalescencii po dlhej chorobe, pri sedavom spôsobe života, v starobe a pri potrebe celkovej tonizácie organizmu. Nie nadarmo chrenu prischol ľudový názov „slovenský ženšen“.